בן ווילסון (נולד ב-1963) הוא מה שנהוג לקרוא "אמן אאוטסיידר". Wilson גדל בסביבה יצירתית ולמד בבית ספר לאמנות. סלידתו מפסולת תעשייתית, מכוניות ואשפה הפכה בסופו של דבר לצורת אמנות. הוא יוצר יצירות אמנות זעירות על גבי מסטיקים שדבוקים למדרכה. רוב האנשים שמטיילים על הגשר הייחודי בכלל לא ישימו לב ליצירות המיניאטוריות שמפוזרות לאורך ולרוחב גשר המילניום – גשר תלוי המשמש לתנועת הולכי רגל מעל נהר התמזה בלונדון. בתמונה ניתן לראות את מוזיאון TATE MODERN שנמצא בגדה הדרומית של הנהר. המלצה על טיול יום סביב המיניאטורות של בן ווילסון, מוזאון טייט גאלרי וסקיי גארדן – תוכלו למצוא בסוף הפוסט – 3 אטרקציות מקומיות ללא עלות!
בתחילה, עבודתו זכתה לתשומת לב לא רצויה מהרשויות, אך מכיוון שהוא אינו משחית רכוש פרטי אלא רק מצייר זבל, נמצא שהוא לא עובר על חוק. בנוסף לאמנות המסטיקים, ווילסון מצייר ומפסל. הוא הציג את הציורים והפסלים שלו באנגליה, ארצות הברית, גרמניה, אירלנד, פינלנד, צרפת וסרביה.
החל מאז 2004, אמן הרחוב Ben Wilson (בן וילסון) הופך אלפי כתמי מסטיק שנזרקו על מדרכות לונדון לאמנות מיניאטורית. בן וילסון, מצייר כבר שני עשורים מיניאטורות משעשעות על חלק מהאלפים הרבים של כתמי מסטיק שנמחצו על אבני המדרכה של העיר. כל אחד מהציורים של וילסון הוא ייחודי; רובם מוקדשים לעוברים ושבים שמבקשים ממנו לחגוג חברויות, להנציח אהבות אבודות או פשוט לומר "אני גר כאן".
הטכניקה של Ben Wilson מתחילה בריכוך המסטיק שנזרק ע"י העוברים ושבים בעזרת מבער, אז הוא מרסס את האזור בלכה ומעל מורח שלוש שכבות של אמייל אקרילי. בדרך כלל לפי עיצוב של בקשות מאנשים שעוצרים, כורעים ומשוחחים איתו. הוא משתמש במכחולים זעירים, מייבש את עבודתו במהירות עם להבת מצית תוך כדי עבודה, ואז אוטם אותה עם עוד לכה. כל ציור לוקח כמה שעות ויכול להחזיק מעמד במשך שנים רבות.
מה נותן לך השראה ואיך זה מגיע לאמנות שלך?
"אֲנָשִׁים. היצירה שלי נוצרת מתוך הסביבה וכך יש לה הקשר חברתי. למשל, אנשים מבקשים הקדשות. היצירה מתפתחת מתוך הסביבה ולא נכפית על הסביבה. זה תמיד תהליך של חקר. אני אוהב לחקור את הסביבה דרך המיניאטורה – עולם מקביל שקיים רק אם יודעים איפה לחפש".
מה החלק הכי קשה בעבודה?
"תנאי מזג האוויר יכולים להיות קיצוניים – אני עובד בכל מזג אוויר כך שסביר שאמצא את עצמי במזג אוויר קר מאוד או רטוב מאוד. קושי נוסף הוא מול משטרת לונדון, כבר קרה לי ששוטר ניסה לקחת לי את המברשת מהיד שלי והמברשת נשברה. הוצאתי מברשת נוספת והמשכתי ליצור. סירבתי לעבור הלאה ואכן הצלחתי לסיים את הציור. השוטר קם בחזרה ואז השוטר הבכיר שהגיע "לזירת הפשע" כבר ידע מי אני והבעיה נפתרה".
אם יהיה לכם מזל, תוכל לתפוס את וילסון בפעולה. יש לו מקומות קבועים ופינות אהובות כמו שורדיץ', האקני, וכמובן גשר המילניום, שם הוא עשה סדרה של מאות ציורי מסטיקים. Ben Wilson עבר את גיל 60, הוא אדם גבוה, עם חיוך שאי אפשר לעמוד בפניו. כשהוא יוצר ברחוב הוא לובש סרבל תעשייתי מלא בכתמי צבע ושוכב על המדרכה על גבי מחצלת עבה אותה הוא מביא תמיד בתרמיל גב, יחד עם ערכת הכלים שלו.
אחד הנושאים שמעניינים את Ben Wilson הוא נושא הציור במרחב הציבורי והחשש שיצירתו עלולה להיתפס כוונדליזם. לאורך השנים יצא שהוא הוכיח בבתי המשפט שהוא לא מצייר על רכוש ציבורי או על נדל"ן בבעלות מסחרית. מסטיק, לטענתו, הוא המוצר הצרכני האולטימטיבי: אין לו שום ערך תזונתי, הוא כמעט ולא מתכלה, והניסיון להסירו הוא עבודה יקרה ומייגעת. "יש כאן סימבוליות בהפיכת משהו שנזרק בחוסר מחשבה למשהו בעל משמעות." לאורך השנים הוא נעצר שלא בצדק כמה פעמים. הוא עדיין בטראומה ממעצרו בשנת 2010, כאשר עבד על גשר המילניום. "ציירתי עבור כמה ילדים מבית ספר שהיו מאוד נרגשים. פתאום הגיעה המשטרה וביקשה לעצור אותי בגין נזק לרכוש. זה היה נורא, הם גררו אותי לאורך הגשר ברגליים כאילו גנבתי או רצחתי וזרקו אותי לתא מעצר", וילסון ניצח במשפט בבית המשפט של לונדון, בעזרת מכתבי תמיכה רבים שהגיעו מכל עבר.
עבודת היד שלו מאוימת כעת על ידי עבודות ניקוי עמוק של סיפון הגשר. ברור שאף אחד לא רוצה להפריע לתחזוקת הגשרים אבל הניקוי היסודי יסיר את אמנות המסטיק של בן, שנוצרה במשך שני עשורים של מאמץ. בשנת 2024 הוקמה עצומה בניסיון לשמר מבחר קטן מיצירות האמנות של Ben Wilson.
בתמונות הבאות ניתן לראות את הנוף משני צדדי גשר המילניום בלונדון.
המלצה לבילוי של יום בלונדון – לשלושת המקומות הכניסה חינם!
1. ביקור במוזיאון TATE MODERN
רוב חלקי המוזאון פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום ומאפשרים חשיפה לאמנות מודרנית ועכשווית – בכל תקופה ישנן בנוסף 4-5 תערוכות ייחודיות שאליהן יש תשלום בנפרד.
2. טיול על גשר המילניום וחשיפה לעשרות ציורי מיניאטורות של Ben Wilson לאורך הגשר
3. ביקור ב SKY GARDEN וקבלת זווית רחבה על מגובה רב – יש להזמין כרטיסים מראש.
התמונות הבאות צולמו ב SKY GARDEN:
פוסט זה הוא חלק מסדרה ייעודית של פוסטים בנושא אמנות רחוב וגרפיטי בלונדון: