"HELCH" הוא תופעת תגית גרפיטי מסתורית שהחלה להופיע ברחבי לונדון ב 2018, ולמרות הפופולריות הגוברת של המילה, המשמעות שלה נותרה בגדר תעלומה. אין הסכמה כללית לגבי פירושה, ואיש אינו יודע בוודאות מה היא מסמלת ויתכן שבכלל אין לה משמעות.
תגית גרפיטי הראשונה ששמו לב אליה עם הביטוי "HELCH" נצפתה בגשר Chalfont Viaduct מעל כביש ה-M25, שם הופיע במקור משפט גרפיטי שהתכתב עם הסלוגן הידוע "Give Peas a Chance", רק שבמקום לכתוב שלום (Peace) היה כתוב אפונה (Peas). במהלך 2018 שונתה כתובת הגרפיטי ל-"Give HELCH a Break". שינוי זה עורר זעם בקרב נהגים רבים שאהבו את הטקסט המקורי והוביל ליצירת עצומה להחזרת המסר המקורי.
את התופעה של תגית הגרפיטי "HELCH" קיצרו וברוב התגיות שתמצאו היום בשכונת שורדיץ' בכלל ובלונדון בפרט נשארה רק האות "H" כתובה בפונט מסויים וקבוע.
מאז, "HELCH" התפשט ברחבי לונדון, תחילה באזור Harrow, וכעת ניתן לראות אותו גם במקומות נוספים כמו שורדיץ', פדינגטון ודרום קנזינגטון. התג הגיע עד בריסטול, שם נצפה על גשר מעל ה-M4 עם המסר "Boris is HELCH".
רשות הכבישים באנגליה הזהירה כי מדובר במעשה ונדליזם והם מתכוונים לנקוט בצעדים משפטיים נגד האחראים, במיוחד בשל הסכנות שבגרפיטי במקומות מסוכנים כמו גשרים מעל כבישים מהירים.
יש הסבורים כי "HELCH" הוא לא אמן אחד, אלא כמה אמנים שפועלים תחת אותו שם, בדומה לשמועות שנקשרו לדמויות אחרות בהיסטוריה כמו שייקספיר. מקורות שונים טוענים שהם מכירים את "HELCH" מאז ילדותם, ומספרים שהוא החל לצייר גרפיטי בגיל 10 או 11, בחר להעלם למשך שנים, ואז שב לפעול.
האם מדובר בוונדליזם או אמנות?
שאלה זו עומדת במרכז הדיון סביב "HELCH". יש אנשים שטוענים שמדובר באקט של חיפוש תשומת לב, בעוד אחרים מאמינים שיש ערך אמנותי בעבודות שלו, במיוחד בשימוש בצבעים והעיצוב הייחודי של הפונט.
מה שהעלה את כל הנושא והיחס ל "HELCH" הוא דווקא אמן צעיר בשם Michael Purdy בן 27, שהתפרסם לאחר שצייר תג "Helch" גדול על גשר ליד טירת וינדזור – בחירת המיקום גרמה לתלונות ישירות מצד המלכה עצמה וכך הנושא הגיע לתקשורת. עד היום לא ברור אם Michael Purdy הוא אכן האמן שמקושר לתופעה או רק אחד מהם שבמקרה גם נתפס.
פוסט זה הוא חלק מסדרה ייעודית של פוסטים בנושא אמנות רחוב וגרפיטי בלונדון: