גרפיטי ואמנות רחוב שמטרתם הנצחה נוצרו לכבוד אדם, אירוע או רגע משמעותי בהיסטוריה. מדובר בצורת ביטוי אמנותית שמטרתה לתת כבוד ולהנציח אדם/נושא מסוים באמצעים חזותיים. סוג זה של גרפיטי נתפס לעתים קרובות כדרך לזכור ולחגוג אנשים או אירועים בעלי משמעות תרבותית, היסטורית או אישית. לעתים קרובות יעשה שימוש בסמלים, ציטוטים או מסרים רלוונטיים לנושא/אדם המונצח, שמוסיפים שכבות של משמעות ליצירה.
לאורך ההיסטוריה, היו לא מעט מחקרים בהם נעשה שימוש בגרפיטי או אמנות רחוב למטרות הנצחה. כמה דוגמאות מפורסמות:
חומת ברלין
חומת ברלין, שחילקה את מזרח ומערב ברלין במהלך המלחמה הקרה, הפכה לקנבס לביטוי פוליטי ולהנצחה. אמנים מרחבי העולם, ציירו ציורי קיר וגרפיטי בצד מערב ברלין, תוך שימוש בחומה כסמל לתקווה, חופש ומחאה נגד חלוקת העיר. לאחר נפילת החומה, קטע מהצד של מזרח ברלין השתמר והוסב לגלריה איסט סייד, שהיא כיום גלריה באוויר הפתוח, הכוללת ציורי קיר שצוירו על ידי אמנים מרחבי העולם, במטרה להנציח את האיחוד מחדש ולהציף נושאים של שלום, חופש, ואחדות.
כתובות הזיכרון על חומת ברלין נותרו עדות רבת עוצמה למאבקים, לשאיפות ולניצחונות הקשורים בפיצול ובסופו של דבר איחודה מחדש של ברלין. חומת ברלין כיום עומדת כאנדרטה חיה לחופש הביטוי, לחוסן הרוח האנושית ולשאיפה לשלום ולאחדות. יצירות האמנות על חומת ברלין ממשיכות למשוך מבקרים מרחבי העולם, ומשמשות כתזכורת נוקבת לחשיבותה ההיסטורית של החומה ולחשיבות ההתגברות על המחסומים.
הנצחת אנשי תרבות, מנהיגים ופעילים
ציורי קיר המוקדשים למנהיגי זכויות אזרח כמו מרטין לותר קינג ג'וניור, נלסון מנדלה וסזאר צ'אבס, ניתן למצוא בערים שונות ברחבי העולם, החוגגים את תרומתם לצדק חברתי. לפניכם תמונות של פרוייקטים שונים מתוך חיפוש בגוגל.
גם גיבורי תרבות שונים מתועדים ומונצחים כבר שנים ביצירות גרפיטי ובציורי קיר מרהיבים:
גרפיטי הנצחה במהלך מגיפת הקורונה
במהלך מגיפת הקורונה, גרפיטי ואמנות רחוב הופיעו ברחבי העולם כאמצעי להבעת סולידריות, העברת מסרים של תקווה והנצחת היבטים שונים של המשבר. ראינו יצירות שעוסקות בהשפעת המגיפה, ציורי קיר שחולקים כבוד לעובדי שירותי הבריאות כגיבורי קו חזית ומשקפים את האתגרים העומדים בפני האנושות. גרפיטי ואמנות רחוב העבירו מסרים של תקווה, חוסן וסולידריות מול המגיפה. אמנים יצרו ציורי קיר עם מסרים מרוממים, מעודדים קהילות להישאר חזקות ולתמוך זו בזו בזמנים מאתגרים. חלק מהיצירות במרחב הציבורי ספדו לאלה שאיבדו את חייהם בגלל הקורונה. יצירות אמנות אלו שימשו כאנדרטאות, כוללות שמות, תמונות או סמלים לזכר יחידים ואת האובדן הקולקטיבי שחוו ברחבי העולם. לפניכם דוגמאות שצילמתי בNSDM ובמרכז אמסטרדם.
גרפיטי הנצחה בעקבות פיגועים ומלחמות
לאחר אירועים טרגיים כמו מלחמות או פיגועים, נעשה שימוש בכתובות גרפיטי ואמנות רחוב להנצחת קורבנות ולהבעת סולידריות. לדוגמה, בעקבות הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001 בניו יורק, אמנים יצרו ציורי קיר ומחוות גרפיטי כדרך לזכור את החיים שאבדו ולהעביר מסרים של חוסן ואחדות.
בישראל של אחרי השבת השחורה, ניתן לראות ברחבי חיפה, תל אביב ובאר שבע – מאות "מודעות גרפיטי אבל" שנועדו להנציח מאות אוהדי כדורגל שנרצחו בטבח בנובה ונפלו בקרבות בעוטף עזה ב7 באוקטובר.
אוהדים של ארבע קבוצות גדולות החליטו להנציח את האוהדים בכתובות גרפיטי שמעטרות את הערים השונות – מכבי חיפה, מכבי תל אביב, הפועל תל אביב והפועל באר שבע. אוהדי הקבוצות יצרו שפה גרפית אחידה בצבעוניות שמתחלפת בין הצבעים של קבוצות הכדורגל.
תופעה ייחודית זו גם שינתה את התייחסותן של מחלקות 'זיהום חזותי' בעיריות השונות. לאחרונה מחקה עיריית ת"א גרפיטי בפלורנטין שהיה חלק מהנצחה זו, מה שהביא לזעם רב בקרב משפחתו של הנופל ואוהדי הקבוצה. אחותו של הנופל העלתה פוסט בנושא שזכה לחשיפה אדירה, והעירייה הגיבה שהיא מכבדת מאוד את הנופלים וכאבן של המשפחות.
בעירייה סיפרו שהגרפיטי נמחק בשגגה ושהם מצרים על כך ואפילו הגדילו והציעו לאוהדים לחזור ולבצע את הגרפיטי על אותו קיר ממנו נמחק. מדובר באירוע מאוד חריג, בו עירייה מבינה את עוצמת הכאב של תושבי העיר ואת הבעת תחושותיהם במרחב הציבורי ומאפשרת זאת, תוך שהיא מגמישה את חוקי 'הזיהום החזותי' כפי שהוא מנוסח בחוקי העירייה.
אמני רחוב, כמספרי סיפורים, טווים סיפורים על חוסן, התנגדות ואחדות. יצירותיהם מתעלות מעל מגבלות השפה, התרבות והפוליטיקה, והופכות לשפה אוניברסלית של תקווה מול ייאוש. ציורי הרחוב (בערים שונות בישראל) מעידים לא רק על צלקות המלחמה, אלא גם על רוחם הבלתי ניתנת לשליטה של אלו המסרבים שישתיקו אותם. אמנות הרחוב, עם הצבעים העזים והמסרים העוצמתיים שלה, עומדת כעדות ליכולת האנושית המתמשכת ליצירתיות, אפילו בזמנים האפלים והקשים ביותר. לחצו כאן כדי לקרוא עוד על התגייסותם של אמני הרחוב בתקופת המלחמה ולצפות ביצירות שעלו החל מהשביעי באוקטובר 2023.
בתמונה מצויירת רחל אדרי מאופקים – אחד מסיפורי הגבורה שעלו בתקשורת בתחילת המלחמה.
בתמונה מצויירת ענבל ליברמן – רבש"צית מקיבות ניר עם שניהלה קרב הרואי עם המחבלים.
בגרפיטי תגית לשחרור החטופה ענבר היימן שגם היא בעצמה אמנית רחוב.
תמונות אלו צולמו בתל אביב בפלורנטין ובקריית המלאכה.
לאורך השנים הגרפיטי מילא תפקיד בהנצחת מהפכות ורגעים היסטוריים משמעותיים. במהלך התקוממויות האביב הערבי בתחילת 2010, אמנות הרחוב והגרפיטי הפכו לכלים רבי עוצמה להבעת התנגדות, הנצחה של מפגינים שאיבדו את חייהם ותמיכה בשינוי במדינות שונות במזרח התיכון ובצפון אפריקה.
דוגמאות אלו מדגישות כיצד גרפיטי ואמנות רחוב נוצלו כאמצעי הנצחה וביטוי חברתי בתגובה לאירועים היסטוריים, שינויים תרבותיים ורגעים בעלי משמעות. הם מדגימים את כוחה של אמנות ציבורית להעביר מסרים, לעורר מחשבה ולשמש מחווה מתמשכת בתוך קהילות וחברות.
גרפיטי הנצחה יכול ללבוש צורות וטכניקות שונות כמו:
ציורי קיר: יצירות אמנות בקנה מידה גדול שנוצרו על קירות בניין או חללים ציבוריים, המתארים את הדמיון, ההישגים או הרגעים החשובים הקשורים לנושא/לאדם המונצח.
סטנסיל: אמנים עשויים להשתמש בשבלונות כדי ליצור תמונות או דיוקנאות מפורטים של אנשים, המאפשרים שכפול והפצה בקלות על פני מיקומים שונים.
גרפיטי אבל: עיצוב פשוט הכולל את שם הנופל.ת בגדול מאוד וטקסט אישי נוסף בקטן.
Paste-art: הדבקה של פוסטרים או הדפסים על קירות במטרה להנציח אדם או אירוע או במטרה לעודד שיח חברתי דומיננטי. טכניקה זו מאפשרת הפצת נפוסטרים על פני אזורים עירוניים. אחת הדוגמאות הם שלטי החטופים שתלויים או מודבקים במרחבים ציבוריים בערים שונות ברחבי העולם. גרפיטי הנצחה כרוך לפעמים בהשתתפות קהילתית, כאשר מקומיים או תומכים תורמים לתהליך היצירה או משתתפים באירועים הקשורים להנצחה.
מייצגים זמניים: כמו פסלים, תצוגות אינטראקטיביות או צורות יצירתיות אחרות (בכיכר החטופים בתל אביב ישנם דוגמאות שונות כמו שולחנות ריקים, עגלות ריקות ועוד הרבה רעיונות יצירתיים. כמו כן נעשו בעולם קמפיינים שונים להנצחה של מורכבויות ומתחים חברתיים.
גרפיטי ואמנות רחוב שמטרתם הנצחה משמשים לא רק כייצוג חזותי, אלא גם כאמצעי לעורר דיאלוג, לשמר זיכרון ובמקביל גם לתרום לנוף התרבותי של קהילה. לעתים קרובות גרפיטי ואמנות רחוב שמטרתם הנצחה נושאים משקל רגשי והיסטורי, ומספקים פלטפורמה להרהור ולהיזכרות במרחבים ציבוריים.