גרפיטי, תיירות ועיצוב פנים?
הרבה מאוד מעצבים בעולם מקבלים השראה מאמנות הרחוב ומהסיפור שהיא נושאת בחובה.
בפוסט זה תקבלו הצצה אל בחירותיהם של מעצבי פנים של בתי מלון בתל אביב, מנהטן, ברלין ועוד, שלקחו את שפת הגרפיטי ואמנות הרחוב ובחרו לאמץ אותה כתפאורה וכאמירה בעיצוב הפנים של הפרוייקטים שלהם.
כל אחד.ת ממעצבי הפנים של המלונות בפוסט זה, בחר.ה לאמץ את אמנות הרחוב בצורה אחרת, תוך שימוש בסיפור אחר ובמוטיבציה אחרת – ההבדלים ניכרים ומחזקים את היצירתיות והשימוש החופשי שניתן לעשות בעזרת השפה האורבנית וההתאמה שלה לתיירים ולמטיילים בעולם.
הפוסט אינו עוסק בהמלצה להתארח במלונות המוצגים, אלא בוחן את הדרך היצירתית שכל מעצב.ת פנים בחר.ה לשלב את אמנות הרחוב בתוך עיצוב הפנים של המלון.
1. LINK Hotel Tel Aviv
מלון לינק של רשת מלונות דן, ממוקם בשדרות שאול המלך 39 בתל אביב ומציע חווית אירוח המשלבת נוחות, חדשנות טכנולוגית ואמנות רחוב. האמן והצלם הבינלאומי דניאל סיבוני (זוכה פרס מפעל חיים בפסטיבל קאן) הוזמן לערוך ולאצור מגוון רחב של יצירות אמנות רחוב תל אביביות ואת האמנים שלהן – הכל יחד מוצג באופן חדשני במבואה המרכזית של כל קומה, בחדרים ובאזורים הציבוריים של המלון.
כל קומה במלון LINK, מוקדשת לאמן רחוב תל אביבי אחר. טיול בין הקומות מאפשר הצצה ייחודית אל ציטוטים (צילומים) שנלקחו מהרחוב תחת העיבוד (Mixed Media) של דניאל סיבוני והוכנסו למסגרת על הקיר בלובי של המלון. אל צילומי היצירות מהרחוב מצטרפות גם יצירות מקור (ציור על קנבס או חומר אחר). בחלק מהחדרים ישנם גם ציורי קיר ייחודיים שצויירו במיוחד.
התערוכה במלון LINK של רשת דן מאפשרת לתייר שמגיע לנפוש בתל אביב, הצצה אל מה שמחכה לו ברחוב. התערוכה מציגה את אמנות הרחוב כ FINE ART ויחד עם האיכויות שמוסיפים האדריכלות של המלון והתפיסה האמנותית שסיבוני מביא איתו, מתקבלת תערוכה ייחודית המפארת את אמני הרחוב, נותנת להם במה יוקרתית, חדשנית ויצירתית ומתאפשר דיאלוג אמנותי עם עצמי ועם העיר.
בין האמנים שמשתתפים בפרוייקט במלון LINK בתל אביב
DIOZ, Michal Rubin, Dan Groover, LOL, Daniel Siboni, FOMA, Murielle Street Art
מפת הגרפיטי ואמנות הרחוב של תל אביב
2. citizenM Hotel NYC
MoSA – מוזיאון שהוא מכתב אהבה ורטיקלי לעיר (ניו יורק)
מלון citizenM New York Bowery נמצא בLower East Side בניו יורק, במרחק כמה דקות מחיי הלילה והמסעדות של שכונת Bowery – קרוב מאוד לסוהו ולאיטליה הקטנה.
הכל מתחיל מפרויקט/אתר Pointz 5 בקווינס שהפך עם השנים לאחד המקומות המתויירים באמנות רחוב בניו יורק ונושא איתו סיפור מעניין. מדובר בבניין פרטי שהוקם בתחילת שנות ה 70 ולאחר 40 שנות בעלות, החליטה משפחת וולקוף (הבעלים), לשנות את הגדרות הפיתוח של הבניין ולהחליפו במתחם המיועד למגורים. עד אותו שלב הושכרו החללים בבניין כסטודיואים גדולים לעשרות אמנים בתחומים שונים.
לאורך השנים הבניין כולו (5 קומות), כוסה מבחוץ בעשרות יצירות גרפיטי ואמנות רחוב. יום אחד, ללא התראה מוקדמת, החליטה משפחת וולקוף לסייד את חזית הבניין כולו לפני הריסתו לחלוטין (2014). סיוד הבניין ללא התראה והכוונה להרוס את המבנה ההיסטורי, יצרה מחאה גדולה מצד האמנים שיצירותיהם עיטרו את הבניין. בפברואר 2018, חויבה משפחת וולקוף, על ידי שופט, לשלם את הסכום המרבי של פיצויים: 150,000 דולר עבור 45 יצירות, בסך כולל של 6.7 מיליון דולר פיצויים ל-21 אמנים.
בשנת 2016, במטרה להחזיר את חווית 5 Pointz לעיר ניו יורק, פנתה הנהלת מלון citizenM New York Bowery, אל נציגי Pointz 5 והתוצאה היא מוזיאון לאמנות רחוב (MoSA), המשתרע לאורך כל גרם המדרגות בן 20 הקומות של המלון.
הכניסה לתערוכה חופשית ואם אתם רוצים עוד מידע תוכלו לקבל בדלפק הקבלה בלובי. אני ממליץ לעלות עם המעלית אל הקומה האחרונה של המלון, לעבור אל חדר המדרגות ולרדת את כל הקומות יחד. גם אימון ספורט וגם חוויה אמנותית שאי אפשר לקבל בשום מקום אחר.
מדובר במפגש מחודש של 20 אמנים, היצירתיות שלהם ואומנותם, תוך הקמה לתחייה של נקודת ציון משמעותית ואהובה של גרפיטי בניו יורק. בעוד שאתר 5 Pointz המקורי אבד לנצח, הרוח עדיין חיה ובועטת. 20 אמני רחוב וגרפיטי שיתפו פעולה בציור גרם המדרגות – מדובר בהרבה יותר מאטרקציה תיירותית – היסטוריונים עירוניים, חובבי אמנות רחוב, חובבי אינסטגרם – וכמובן, אורחי המלון ותושבי השכונה – כולם ימצאו משהו להתפעל ב-MoSA.
האומנים: 20 אמנים התאחדו לראשונה מאז הריסת 5 Pointz
5 Pointz הוקמה על ידי Jonathan ‘Meres One’ Cohen אמן רחוב עם קריירה של 30 שנה המשתרעת על פני מאות יצירות אמנות עולמיות. האוצרת והמנהלת היא Marie Cecile Flageul, שמקפידה לקדם אמנות רחוב לאורך שנים והנה רשימת כל אמני הרחוב בפרוייקט:
Meres one (New York), DJALOUZ (Paris), PYTHON (New York), SEE TF (New York), CORTES (New York), Elle street art (Los Angeles), Zimad (New York), NEVER (Atlanta), THE YOK (Australia), Jerms (New York), Trans1 (London), Noir (London), Topaz (New York), Sheryo (Singapore), Twin (New York), SOULS (New York), Vince Ballentine (New York), Danielle Mastrion (New York), Toofly (Ecuador), Damien Mitchell (Australia), Rabbi D and Grand affair, Lady Pink, Rubin415, Esteban Del Valle and Don Rmix.
איטליה הקטנה (Little Italy) בדאונטאון מנהטן היא שכונה שמושכת הרבה מאוד תיירים ומציעה ריכוז גדול של חנויות מזכרות ומסעדות איטלקיות מסורתיות. כיום נותרו בשכונה מעט מאוד איטלקים והשכונה התמזגה עם צ’יינהטאון. השכונה מלאה ביצירות גרפיטי מרהיבות כמעט בכל פינת רחוב. מעבר לטיול ברחובות השכונה מומלץ לבקר גם ב Freeman Alley – סמטה קטנה ועשירה ביצירות גרפיטי של אמנים מכל רחבי העולם. בנוסף באיטליה הקטנה, תמצאו הרבה מאוד יצירות שקשורות ל פרוייקט LISA: מדובר בארגון ללא מטרות רווח (The LISA Project NYC) ששם לו למטרה לקבץ בשכונה מגוון רחב של אמני גרפיטי ולהקדיש את השכונה/אזור לציורי קיר מרהיבים.
3. Schulz Hotel Berlin
מלון Schulz בברלין לא ממש שווה עצירה כמלון, אבל בסיור אמנות הרחוב בברלין, המלון מוסיף ערך רב ומאפשר לנו לנוח קצת, לשתות משהו ועל הדרך, להיכנס לשירותים ולהנות מאמנות רחוב שמעטרת את כל החללים הציבוריים של המלון: המסעדות, החצר הפנימית והחללים בתוך המבנה.
מלון Schulz בברלין ממוקם קרוב מאוד (דקות הליכה) לשני אתרי אמנות רחוב שחשוב להכיר.
מידע נוסף על שני האתרים תוכל למצוא בהמשך הפוסט או בסדרת הפוסטים: אמנות רחוב בברלין.
במרחק 5 דקות הליכה לכל כיוון מהמלון תגיעו אל שני אתרי אמנות רחוב חשובים ומעניינים:
Holz Markt – מתחם אורבני ייחודי המורכב מהוסטל, סדנאות אמנים, מתחמי עבודה להשכרה, בתי קפה, בארים ועוד. חשוב להציץ קודם באתר או בפייסבוק של Holzmarkt כדי להבין מה פתוח מתי.
אם אתם מגיעים למתחם רק כדי להנות מאמנות רחוב וגרפיטי, אז זה לא באמת משנה מתי תגיעו (בשעות הפתיחה). המרחבים פתוחים וכל יצירות אמנות הרחוב נמצאת במרחב הפתוח. בשביל חלק ממנה מספיק להסתובב סביב המתחם ולהנות מעבודותיהם של אמני רחוב בינלאומיים לצד אמנים מקומיים. שימו לב שחלק ניכר מאמנות הרחוב במתחם, מתקיימת בשביל ועל החומה שמעבר לכביש.
את סצנת אמנות הרחוב בברלין נהוג לייחס לשנת 1961 כאשר ברית המועצות הקימה את חומת ברלין שהפרידה לאורך שנים בין גרמניה המזרחית למערב גרמניה. המשמעות הסמלית של החומה כמחלקת ומפרידה, הביאה את אזרחי העיר להביע את דעתם ותסכוליהם על קירות העיר.
כיום, רחובות ברלין מתהדרים בכמה מיצירות אמנות הרחוב הטובות והמפורסמות ביותר בעולם.
אמני רחוב וציירי גרפיטי מכל העולם מנצלים את האדריכלות של העיר כקנבס פרטי ויוצרים יחד נוף צבעוני וייחודי.
הגלריה נמצאת במרחב הציבורי ופתוחה 24 שעות ביממה כל השנה.
הכניסה כמובן חינם והכתובת היא: Mühlenstraße 47 – 80
רוצים לראות עוד אמנות רחוב בברלין? לפניכם 6 פוסטים בנושא אמנות רחוב בברלין:
4. Avraham hostel Tel Aviv
אברהם הוסטל ממוקם ברחוב לבונטין בתל אביב, כאשר כל סביבת המלון רוויה בגרפיטי ואמנות רחוב. באברהם הוסטל בחרו להכניס את הגרפיטי לתוך עיצוב הפנים של המבנה – ציורי קיר גדולים בחדר המדרגות המרכזי של המבנה, במסדרונות ברחבת הגג ומסביב לבניין על הרחוב הראשי.
לפרוייקט עיצוב הפנים באברהם הוסטל בתל אביב, נבחרו מספר אמני רחוב, כל אחד עם סגנונו האישי. לכל אמן רחוב הוקדש קיר, מבואה או מסדרון והנחיה חופשית לעשות את "הדבר" שלך על הקיר, להכניס צבע, סגנון ואמירה.
בין האמנים בפרוייקט:
cloehakakian, valentinachiappero.din, katefrizalis. antonialev, stepa_aifo, lorena.kaz
במהלך 2022 התקיימה בהוסטל אברהם תערוכה של אמנית הרחוב הלה שלג.